Documentary // Terug in de Akbarstraat


Director: Gülsah Dogan, De Familie

Mix for television (2 x 50 min.), July 2019


TERUG IN DE AKBARSTRAAT

In 2001 maakt Felix Rottenberg kwartier in de Akbarstraat, filmt maandenlang en legt de buurt tot in de haarvaten vast. Wie zijn die mensen, die achter al die voordeuren van de Akbarstraat wonen? Het materiaal levert een dwingend driedelig portret op van een vergeten buurt, waar de multiculturele bewoners aan zichzelf zijn overgeleverd, de depressie op straat voelbaar is en de toekomst weinig hoop geeft.

Nu gaan we in een documentaire tweeluik terug naar de Akbarstraat. De wijk is grotendeels onherkenbaar, door de immense Stedelijke Vernieuwing die er het afgelopen decennium heeft plaatsgevonden. Duizend woningen werden gesloopt en veertienhonderd kwamen erbij, grotendeels koop- en luxere huurwoningen. Wat heeft dit met de buurt gedaan? Wat is er gebeurd met de samenstelling van de bevolking, hoe staat het met het buurtgevoel waar destijds weinig van te merken was, hoe gaat het op de zwarte school van toen en welke plannen heeft het huidige stadsdeelbestuur? 

regie Gülsah Dogan presentatie Felix Rottenberg research Iris Kleinsman, Nordin Lasfar, Myriam Sahraoui, Gülsah Dogan producer Mylene Esmeijer, Sacha van Sprundel camera Jurgen Lisse e.a. geluidAnneloes Pabbruwee, Bram Meindersma e.a. montage Floor Rodenburg audionabewerking Alan van Ramshorst, Lennart Kleinen kleurcorrectie en online Jan Jaap Kuiper, Michiel Rummens impactproductie Bernadette Kuiper, Nicolette Aschermann, Nina van Nieuwkoop, Carmen Fernald eindredactie NTR Oscar van der Kroon uitvoerend producent Judith Reuten productie-assistent Irene Visschers producenten Monique Busman, Michiel van Erp